Gheorghe Cuc: La fel ca până acum, ușa primăriei va fi larg deschisă pentru cetățenii din Săcuieu

Primarul comunei Săcuieu ne vorbește despre proiectele realizate în ultimii 4 ani, dar și despre planurile de viitor și perspectivele comunității pe care o reprezintă de 3 mandate.

Știri din Huedin: Cine este omul din spatele primarului? Cum v-ați descrie celor care încă nu vă cunosc?

Gheorghe Cuc: O întrebare interesantă și totodată provocatoare, aș spune. Consider că omul din spatele primarului este un om simplu, modest și deschis, în vârstă de 43 de ani, care a plecat dintr-o familie la fel de simplă și modestă, din localitatea Rogojel, comuna Săcuieu.

Sunt absolvent al Facultății de Protecția Mediului, specializarea Silvicultură, a Universității din Oradea, promoția 2004. Am activat câțiva ani în domeniul silviculturii și al consultanței și atragerii fondurilor europene, încercând să devin un sprijin concret pentru comunitatea din care fac parte. Confirmarea și recunoașterea rezultatului acestui demers a venit în anul 2012, când concetățenii mei mi-au propus – acordându-mi cota de încredere necesară și fiindu-mi alături – să-i reprezint într-un proiect mult mai amplu vizând conducerea administrativă a comunei și candidând la funcția de primar.

Astfel, de 12 ani încoace am păstorit Comuna Săcuieu prin dedicare și devotament pentru a scoate în evidență și a valoriza cât mai fidel tot ceea ce această zonă mirifică ne oferă și, în același timp, pentru a le asigura concetățenilor o calitate superioară a vieții, la standardele secolului XXI.

Știri din Huedin: Care au fost principalele realizări din actualul mandat, pentru comunitatea dumneavoastră?

Gheorghe Cuc: Consider că întreg mandatul a fost dedicat creșterii nivelului de trai al cetățenilor comunei și creșterea vizibilității zonei în ochii străinilor. Pe lângă munca administrativă căreia m-am dedicat zi de zi și lupta cu birocrația excesivă, am reușit să finalizez circa 10 proiecte, finanțate din fonduri europene, guvernamentale și proprii, amintind aici modernizarea a 6,3 km de străzi în satele Rogojel și Săcuieu, modernizarea drumului de acces la Arborele Sequoia, un sistem de supraveghere video și plăți online modern, construirea unei grădinițe noi în satul Săcuieu, reabilitarea Școlilor gimnaziale din Rogojel și Săcuieu, modernizarea și dotarea unui Centru Comunitar Integrat, amenajarea unui teren de sport în localitatea Săcuieu și două proiecte de incluziune socială și combatere a sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile; pe lângă toate acestea am depus cereri de finanțare și am obținut avizele necesare pentru alte 25 de proiecte.

O altă realizare notabilă este realizarea unui Studiu de oportunitate privind dezvoltarea Domeniului Schiabil Vlădeasa și obținerea la finalul anului 2022 a Statutului de Stațiune Turistică de Interes Local pentru Comuna Săcuieu.

Știri din Huedin: Ce vă determină să candidați pentru un nou mandat de primar?

Gheorghe Cuc: În primul rând dorința de a finaliza cele 20 de proiecte majore, cu finanțare externă, aflate în implementare, apoi aprobarea și implementarea celorlalte 5 proiecte depuse sau în prag de depunere. M-am născut și am crescut aici, mi-am dorit încă de mic copil să fim o comunitate respectată, fapt pentru care am considerat că toate aceste investiții influențează pozitiv viața fiecărui cetățean al comunei, iar crezul meu este că scopul nostru va fi atins atunci când, pe lângă o infrastructură modernă de transport și apă-canal, clădiri publice moderne, servicii sociale de învățământ și sănătate de calitate și zone de recreere și turism la standarde, vom vedea realizată măcar o parte din visul numit Domeniul Schiabil Vlădeasa, care ne va fixa cu adevărat pe harta turistică a României.

Știri din Huedin: Câte proiecte v-au fost finanțate prin programe naționale tip – PNDL 1 și 2, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sau PNRR – fonduri europene?

Gheorghe Cuc: În actualul mandat am gestionat sau avem aprobate și în curs de implementare un număr de 3 proiecte prin PNDL 2, un proiect prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, 4 proiecte prin FEADR, 12 proiecte prin PNRR, 2 proiecte prin POR, 2 prin AFM, unul prin POCU și unul prin Fondul de Modernizare. De asemenea, avem depuse și neaprobate la această dată 2 proiecte prin PNRR, 2 proiecte prin AFM și unul prin PNS, iar în pregătire unul prin PRNV.

Toate proiectele aflate în implementare la această dată sunt în valoare de peste 20 mil. Euro, iar cele depuse și neaprobate, alături de cele în pregătire depășesc 12 mil. Euro.

Știri din Huedin: Cum a decurs colaborarea cu instituțiile județene și centrale, în ultimii 4 ani?

Gheorghe Cuc: Având în vedere că derulăm un număr mare de proiecte, am solicitat des avize și aprobări din partea multor instituții județene, regionale și chiar naționale. Colaborarea instituțională a fost și este una destul de bună, nu am întâmpinat piedici voite din partea acestora, singura problemă cu care zic eu că ne confruntăm fiind o legislație mult prea stufoasă și ușor interpretabilă, ceea ce duce la apariția unor blocaje, în special în ceea ce privește termenul de eliberare a unor documente.

O rezolvare văzută de mine ar fi înființarea unor birouri unice de avizare, iar în acest fel s-ar evita plimbarea unor documente între diverse instituții, o claritate în legislație în ceea ce privește adaptarea la anumite condiții specifice fiecărei comunități și zone în parte. Personal, colaborarea cu instituțiile județene, regionale și centrale consider că este una bună sau chiar foarte bună prin prisma înțelegerii de care dau dovadă în special când este vorba de investiții finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Știri din Huedin: Ce probleme persistă în comuna dumneavoastră și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor? Există lucruri care vă nemulțumesc sau lucruri pe care nu ați reușit să le realizați?

Gheorghe Cuc: O problemă arzătoare și care persistă de mai mult timp este cea a predării rețelelor de apă și canalizare din localitatea Săcuieu către Compania de Apă Regională, fapt care duce la imposibilitatea unei gestionări eficiente a acestora din lipsa de personal calificat și suficient. Ca plan de rezolvare, este continuarea demersurilor pentru predarea acestor rețele, iar în sprijinul acestora am dus o muncă titanică și am obținut o finanțare de circa 12 mil. Euro pentru un alt proiect care va presupune realizarea unor vaste rețele de apă și canalizare, lucru care va face mult mai atractiv procesul de preluare al acestora de către Companie.

Alte lucruri care mă nemulțumesc sunt birocrația excesivă care face ca termenul de la aprobarea unui proiect și până la implementarea acestuia să fie și de 4-5 ani, de asemenea o legislație destul de lacunară privind controlul și sancționarea unor executanți care câștigă anumite licitații și nu își respectă ulterior prevederile contractuale, în special în ceea ce privește termenul de execuție.

Știri din Huedin: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Gheorghe Cuc: Cred că aș începe cu cel care spune: Exercită-ți libertatea pentru a-ți alege atitudinea!, deoarece postura de primar te pune adesea în fața unor situații nu tocmai plăcute, în situații de cumpănă pe care trebuie să știi să le gestionezi astfel încât să ajungi la rezultatul final care să fie unul satisfăcător pentru toată lumea, iar ție să îți rămână zâmbetul pe buze și puterea de a oferi un sfat bun, indiferent de situație.

De asemenea, un alt principiu în care cred cu tărie este cel de a te privi de la distanță, dat fiind faptul că cel mai bun critic și profesor, în același timp, pentru fiecare persoană este însuși el. Astfel doar privind „de la distanță”, mai exact încercând să te pui în postura celorlalți vei putea să le înțelegi nevoile și percepția pe care aceștia o au asupra ta, iar în cele din urmă să înveți să răspunzi corect solicitărilor lor, oferindu-le concret ceea ce-ți cer sau știind cum să îi explici omului faptul că rezolvarea cerințelor sale depășește autoritatea și competența ta, dar și chiar așa, să ai abilitatea de a-l redirecționa spre locul unde își va găsi rezolvarea fiecare doleanță a sa.

Voi mai aminti încă un principiu dintre cele multe care stau la temelia formării mele ca profesionist și mai ales ca om, respectiv acela de a te extinde dincolo de tine însuți, altfel spus, depășirea de sine. Prin acest principiu în care cred cu tărie mi-am depășit adesea limitele, reușind să învăț mereu și să fac tot posibilul pentru a găsi o soluție și un răspuns față de cerințele celor care mă înconjoară și față de dificultățile de care m-am lovit în acești ultimi patru ani. Astfel, având curajul și determinarea de a fi implicat, de a învăța și de a găsi soluții, cred că nimic nu e imposibil: prin oameni și cu oameni totul are o soluție.

Iar fără a le defini, consider că principiile în care cred sunt corectitudinea, respectul față de semeni, seriozitatea, devotamentul și, cel mai important, dragostea de glia strămoșească.

Știri din Huedin: Aveți un mesaj pentru cetățeni?

Gheorghe Cuc: Da, un mesaj de mulțumire. Le mulțumesc pentru tot ce am trăit alături de ei din 2012 încoace, pentru întreaga susținere și pentru deschiderea pe care au avut-o și o au mereu față de mine și față de proiectele pe care le propun și îmbunătățirile pe care sper eu că le-am adus acestei minunate comune. Și îi asigur că dacă ei și Dumnezeu o să vrea, la fel ca până acum, și în următorii ani ușa instituției pe care o conduc le va fi larg deschisă și voi da tot ce am mai bun pentru a reuși să le satisfac doleanțele, pentru ca să ajungem împreună să ne bucurăm de o comună așa cum cu toții visăm, să îi promovăm valorile pe care ni le oferă și să îi creștem capacitatea de absorbție turistică. Dar toate aceste lucruri pot fi realizate doar dacă avem răbdare, suntem uniți, răspundem pozitiv atunci când ni se cere sprijinul și dăm dovadă de un real spirit civic.

Distribuie articolul

Leave a Comment