Ilea Ardelean, candidatul PRO România la Primăria Râșca: „Ține de primărie să controleze direcția de dezvoltare a unei comune.”

Știri din Huedin: Ați fost consilier local în comuna Râșca și acum v-ați gândit să treceți la etapa următoare. Ce vă motivează să candidați la funcția de primar?

Ilea Ardelean: Experiența din Consiliul Local mă ajută să am astăzi o viziune mai clară privind pârghiile pe care un primar le are la îndemână pentru a rezolva problemele unei comune. De asemenea, atât din rolul de consilier local, cât și din cel de profesor, am reușit să intru în legătură directă cu mulți cetățeni din Râșca, să le ascult probleme și să le înțeleg mai bine. Și în acest moment, este foarte important să reechilibrăm conducerea acestei comune, pentru că actuala administrație tinde să pună lucrurile pe un drum periculos, unde interesele cetățenilor nu sunt prioritare. Împreună cu întreaga echipă PRO România, din plan local și de la nivel județean, ne vom ocupa de ce are nevoie comunitatea noastră din Râșca. În mod clar, noi venim cu proiecte necesare pentru comună, pentru oameni, și nu doar pentru anumite grupuri de interese.

Știri din Huedin: Care ar fi principalele probleme din comună și ce soluții vedeți pentru acestea?

Ilea Ardelean: Din păcate, de-a lungul timpului s-au adunat și mai multe probleme, în loc să mai rezolve Primăria o parte din ele. Cel mai important e să plecăm de jos în sus, să vedem care sunt nevoile de bază ale cetățenilor, să le rezolvăm pe acestea și apoi să trecem la etapa următoare, unde începem să ne gândim și la lucrurile frumoase, cum ar fi turismul.
Astfel, trebuie să ne asigurăm întâi că toate drumurile comunei sunt practicabile, că pietruim și îndreptăm și drumurile secundare, nu doar ce trece prin centrul satului. Trebuie să le oferim condiții decente și celor care merg cu tractoarele la câmp sau cu căruțele și celor care merg cu bicicletele, precum și celor care au mașini de teren. Fiecare cetățean trebuie respectat. De asemenea, multe femei din comună s-ar bucura să aibă acces măcar la o rețea de apă potabilă, dacă nu chiar la canalizare, iar acesta cu siguranță este un aspect pe care nu-l mai putem neglija. Suntem în anul 2020 și nu mai putem accepta să fie comune în România fără rețele de apă potabilă și canalizare. Încă mai sunt fonduri nerambursabile pentru proiecte de infrastructură, vom veni cu specialiștii de la PRO România și vom aplica pentru proiecte care să ne rezolve aceste probleme.
Și nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim ce facem pentru familiile tinere din comună. Copiii lor trebuie să meargă la școală și mulți ar prefera să meargă la școala centrală. E responsabilitatea primăriei ca această școală să funcționeze în bune condiții și în continuare. Aici trebuie să asigurăm personalul didactic bine pregătit și să creăm toate facilitățile și condițiile necesare pentru ca acești copii să vină cu drag și cu folos la școala din centru.

Știri din Huedin: Care credeți că ar fi cea mai bună strategie pentru turismul local?

Ilea Ardelean: Cu lacurile în apropiere și peisaje naturale de o rară frumusețe, turismul aproape că s-a pus în mișcare singur în zona noastră. Totuși, nu putem lăsa lucrurile să meargă din inerție. Ține de primărie să controleze direcția de dezvoltare a unei comune. O strategie ar presupune să ne asigurăm că infrastructura permite prezența turiștilor în zonă în condiții de siguranță. Apoi să ne asigurăm că tot ce înseamnă trasee turistice și obiective naturale e întreținut corespunzător, în curățenie deplină, amenajate locuri pentru popas, create facilități pentru diverse sporturi și hobby-uri, aduși specialiști care să recomande proiecte pentru conservarea zonelor naturale și încurajarea amenajării unor zone noi pentru pârtii de ski sau alte investiții. Și ar trebui încurajați și cetățenii, prin asigurarea consultanței gratuite din partea primăriei, să-și dezvolte propriile afaceri agroturistice – pensiuni, cabane, restaurante, parcuri tematice și altele.

Știri din Huedin: Dar pentru agricultură?

Ilea Ardelean: Într-o vreme, cartofii de Râșca erau renumiți în toată zona Transilvaniei. În plus, aproape fiecare familie se ocupa de creșterea animalelor și zona era mult mai prosperă. În ultimii ani, odată cu îmbătrânirea populației, a mai scăzut activitatea din agricultură. Oferind subvenții și mai multe facilități pentru tinerii care se stabilesc în comună și încep mici afaceri în agricultură, am putea să dezvoltăm comuna și din punct de vedere agricol.

Știri din Huedin: De ce PRO România?

Ilea Ardelean: M-am alăturat acestui partid pentru că eu cred în proiectul lor politic, acela de a aduce prosperitate pentru țara noastră și cetățenii ei. Eu cred că cei care se implică în politică ar trebui să fie oameni loiali, care-și iubesc țara și-și respectă compatrioții. Și mai cred că ar trebui să fie oameni bine crescuți și cu dorința de a face bine pentru cei mulți. Asta am găsit la PRO România Cluj și mă bucur să fiu în echipa lor, vom aduce împreună o schimbare benefică cetățenilor din Râșca.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu