În 10 septembrie 2016 s-au împlinit 76 de ani de la moartea martirică a protopopului de Huedin, părintele Aurel Munteanu, prilej cu care, la Huedin, in faţa statuii protopopului martir s-a tinut o slujba de Parastas la care au participat oficialitati ale orasului, preoţii din protopopiatul Huedin, şi credincioşi.
În continuare, în sala de şedinţe Protopop Dorel Puşcaş a Protopopiatului Huedin, profesorii de istorie Cristian Filip si Horia Dorin Matis au susținut diferite prelegeri în memoria protopopului Aurel Munteanu.
Părintele protopop Aurel Munteanu s-a născut în 2 mai 1882, în satul Merghindeal, de pe Valea Albacului, jud. Sibiu. Profesorul Nicolae Şteiu, în cartea sa intitulată Protopopul Aurel Munteanu, erou şi martir al neamului, realizează o radiografie a celui ce a fost Aurel Munteanu, afirmând despre dânsul următoarele:a fost şi a rămas prin cutezanţă un erou, un păstor şi un pedagog al neamului în această parte de ţară. Statornic în ideea de a înălţa neamul său, de a-l şti respectat între toate neamurile lumii, a cuvântat, a scris, a zidit şi a murit pe altarul acestui ideal. El ne-a lăsat Catedrala moţilor din Huedin, nenumărate şcoli, biserici, cămine, societăţi culturale şi bănci populare. Aurel Munteanu a fost eroul şi martirul care a pavat drumul de legătură dintre patrie şi eternitate.
Figura emblematica a Huedinului, a rămas în istorie nu doar prin jertfa sa martirică ci şi prin modul cum a înţeles să-şi împlinească slujirea de preot, prin activitatea sa pastoral-misionară, prin acţiunile întreprinse în vederea întăririi comunităţii româneşti de credinţă ortodoxă din oraşul Huedin. A desfăşurat mai multe acţiuni culturale, publicând articole, editând reviste şi susţinând conferinţe pe diferite teme; a participat la Marea Unire de la Alba Iulia din anul 1918, a fost primul parlamentar român din zona Huedinului, deputat de Mănăştur în primul Parlament al României unificate, fiind totodată primul protopop ortodox al Huedinului. Lui îi aparţine iniţiativa ridicării primei biserici ortodoxe monumentale din Huedin.
Protopopul Aurel Munteanu a primit moartea martirică în 10 septembrie 1940, trecând prin chinuri groaznice. A fost bătut în plină stradă cu pumnii şi ciomege, a fost trântit la pământ, i-au smuls părul şi barba cu carne cu tot, iar unul dintre asasini i-a înfipt un par în gură până i-a ieşit prin ceafă”, după cum reiese dintr-un raport al Ministerului Afacerilor Străine, titrează Radio Renașterea.
Amintirea protopopului Aurel Munteanu a rămas vie în memoria Huedinului şi în împrejurimi. Prin eforturile vrednicului de pomenire protopopul Dorel Puşcaş s-a zidit un sediu modern al Protopopiatului Huedin, în faţa căruia străjuieşte statuia martirului erou, operă a sculptorilor Cosma şi Păsat. De asemenea, înfiinţată Fundaţia Cultural Filantropică protopop Aurel Munteanu, în cadrul căreia funcţioneză o cantină socială.