Beneficiile înotului pentru copii

Înotul este o abilitate importantă pentru oricine, un sport recomandat deopotrivă copiilor și adulților, aducând numeroase beneficii atât pe plan fizic cât și psihic, extinzându-se chiar la situațiile extreme în care stăpânirea mișcărilor de înot ne poate salva viața.

În cazul copiilor, medicii pediatri recomandă începerea sporturilor acvatice de la vârsta de 4-5 ani. Începerea cât mai de timpuriu a acestor activități sub îndrumarea unor specialiști calificați în acest sens facilitează experiențe pozitive încă de la primele contacte cu apa, evitând anumite situații neplăcute sau chiar traumatizante datorate metodelor incorecte de inițiere pentru înot. Mai mult, în adolescență sau la vârsta adultă apare frica de experiențe noi și reticența de a însuși o abilitate nouă mult mai des decât în cazul micuților.

Beneficiile înotului pentru sănătate sunt numeroase, atât în ceea ce privește dezvoltarea fizică, cât și cea psihică și cognitivă.

Atunci când vorbim de sănătatea corpului, înotul facilitează dezvoltarea fizică armonioasă, îmbunătățirea flexibilității și abilităților de coordonare și executare a mișcărilor complexe dar și a echilibrului, lucrează toate grupele de mușchi și crește tonusul muscular fără a pune presiune pe articulații și pe sistemul osos, crește rezistența la efort, încurajează postura dreaptă, corectă.

De asemenea, practicarea consecventă a acestui sport complex dar în același timp plăcut și relaxant, optimizează funcționarea inimii și a sistemului circulator, previne obezitatea infantilă, stimulează și întărește activitatea sistemului imunitar, crește rezistența organismului la factorii de mediu, la răceli și infecții respiratorii, ajută la prevenirea îmbolnăvirilor mai ales în sezonul rece, organismul se adaptează mai bine la diferențele de temperatură și umiditate din mediu și la schimbarea mediului. În plus, este o metodă de consum sănătos a energiei, asigurând un somn de calitate.

Avantajele pe plan psihic sunt de asemenea extrem de importante, mai ales ținând cont de faptul că perioada copilăriei este cea de formare a trăsăturilor de personalitate și de caracter.

Practicarea înotului contribuie la dezvoltarea creierului și capacităților cognitive, la creșterea încrederii în sine și în forțele proprii, formarea unei imagini de sine pozitive, facilitează însușirea abilităților de viață independentă. Copiii învață să respecte reguli, să aibă un program stabil, să fie disciplinați și să-și asume responsabilități, să-și fixeze scopuri și să le atingă.

Micuții care practică înotul de timpuriu au mai mult curaj și sunt mai puțin timizi, se implică mai mult în activități, își dezvoltă abilitățile sociale, de comunicare și relaționare prin contactul cu alți copii și leagă noi prietenii integrându-se mult mai ușor în colectiv și în societate, își dezvoltă mult mai bine abilitățile de concentrare și menținere a atenției. Pe lângă acestea, înotul are un efect benefic asupra tulburărilor de dispoziție, scăzând anxietatea și diminuând emoțiile negative și îmbunătățind starea afectivă.

Copilul își formează o cultură a sportului și a unui stil de viață activ, dezvoltându-și obiceiuri sănătoase și comportamente adaptative, învățând să facă cu plăcere activități ce-i sporesc starea de bine.

Cursuri de înot pentru copii în Beliș

Centrul de Relaxare Moțata din Bălcești, Beliș, oferă cursuri de înot pentru copii peste 4 ani, cu antrenori specializați ce au o experiență vastă în domeniu.

Cursurile destinate celor mici sunt gândite etapizat, astfel încât fiecare participant să se simtă confortabil și să-și însușească această abilitate într-un ritm plăcut, dar mai ales eficient.

Temperatura apei din bazin  este între 28-30 de grade Celsius, ceea ce permite desfășurarea activităților acvatice în confort deplin și plăcerea micuților de a se afla în mediul acvatic.

Vestiarele, dușurile și uscătoarele de păr din cadrul Centrului stau la dispoziția cursanților, care sunt invitați să vină la ore cu echipament adecvat:

  • slip sau costum de baie întreg
  • ochelari și cască de înot
  • șlapi antiderapanți
  • prosop sau halat de baie, gel de duș

Pentru detalii referitoare la program, prețuri și abonamente, contactați-i cu încredere pe proprietarii pensiunii Doru, care au făcut posibilă oferirea cursurilor de înot pentru copii:

Adresă: Sat Bălceşti nr. 40, Comuna Belis, jud. Cluj
Telefon: 0766 298 670
E-mail: office@pensiunea-doru.ro
Web: http://pensiunea-doru.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/pensiuneadorubelis/

Articole asemănătoare