Buzás-Fekete Mária: „Pentru noi și în continuare cel mai important este ca copiii din Huedin să învețe într-un mediu modern, prietenos, de nivel european”

Viceprimarul Huedinului ne vorbește într-un interviu despre realizările și problemele apărute în ultimii 2 ani, relația între diferitele etniii din comunitate și perspectivele pe care le are orașul.

Știri din Huedin: Cum evaluați activitatea administrației locale din Huedin, în actualul mandat?

Buzás-Fekete Mária: S-a lucrat mult și în acest mandat și avem rezultate concrete. Avem proiecte în derulare și avem lipsuri, probleme la care nu s-a găsit rezolvare. S-au finalizat trei proiecte mari, începute în mandatele trecute, pe care le considerăm foarte importante: întroducerea gazului, pista de biciclete și drumul spre Cetatea Veche.Pe lângă acestea s-a dat în folosință vestiarul și grupul social la Parcul Tineretului, s-au amenajat vestiare și băi la terenurile de tenis, a continuat asfaltarea străzilor, s-a amenajat grupul social și terenul de la fostul târg, s-au efectuat lucrări de intreținere la drumurile și șanțurile din localitatea Bicalatu, s-au început lucrările proiectelor europene la spital. Acestea au fost doar câteva exemple mai mari, dar ne luptăm cu problemele zilnice ale orașului.Cele mai mari critici s-au adus în urma săpăturilor conductelor de gaz și proiectului Consiliului Județean de apă-canal, refacerea la starea inițială merge mai greu.O altă problemă nerezolvată sunt cîinii comunitari, asociația cu care avem contract nu are capatitatea necesară, dar se lucrează intens la un centru nou pentru cîinii vagabonzi și se desfășoară campanii de sterilizare. Problemele depozitării deșeurilor în aglomerații s-a redus după construirea ghenelor noi, dar nu a dispărut în totalitate, căutăm modalități și proiecte pentru rezolvare.
S-au desfășurat trei campanii mari cu succes, pentru îngrijirea sănătății și descoperirea cancerului mamar.S-a depus un proiect mare și foarte complex de infrastructură prin Planul Național de Investiții Anghel Saligny și altul de modernizare prin POAT, s-a depus documentația pentru anveloparea școlilor și a grădinițelor.Avem comenzi depuse pentru câteva ansambluri și jocuri noi pentru parcurile de copii din oraș, inclusiv Bicalatu. Se pare că am avea șanse iar pentru obținerea de fonduri necesare construirii centurii orașului.

Știri din Huedin: Ce activitate a avut organizația UDMR Huedin în ultimii 2 ani, de la alegeri până în prezent?

Buzás-Fekete Mária: Aș scoate în evidență două axe principale din activitatea UDMR Huedin după alegerile din 2020 .Pe perioada pandemiei ne-am concentrat pe ajutorul acordat celor care au avut nevoie: s-au împărțit măști de protecție școlilor, medicilor de familie, pensionarilor.S-a format o echipă care au ajutat vârstnicii la cumpărături și aprovizionarea cu medicamente.În acest an am acordat ajutor la autorecenzare tuturor. Pe plan cultural din cauza pandemiei nu s-au putut organiza multe, dar am reușit reașezarea plăcii memoriale a doamnei Gyarmathy Zsigane Hory Etelka, care a făcut cunoscută în toată lumea cusătura și sculptura din Țara Călatei, iar în acest an am organizat Zilele Maghiare din Țara Călatei.

Știri din Huedin: Care este perspectiva dumneavoastră asupra scandalului privind noua grădiniță maghiară? De ce credeți că a existat o împotrivire atât de puternică din partea celorlalte partide?

Buzás-Fekete Mária: UDMR peste 30 de ani lucrează la construirea și întărirea sistemului de predare în limba maternă.În această perioadă uniunea a avut mai mulți parteneri, printre care și bisericile, care la nivel național au un rol foarte important în asigurarea locațiilor pentru desfășurarea învățământului la diferite nivele. Aici nu există nimic nou, nici în Huedin nu anul acesta au început lucrările.Pentru noi și în continuare cel mai important este, ca copiii din Huedin să învețe într-un mediu modern, prietenos de nivel european. Aceasta ar trebui să fie primul și cel mai important punct de vedere, dacă ne gândim la copiii și nepoții noștri.
NU comentez atitudinea altor partide, dar susțin idea, că în probleme educaționale nu interesul personal sau de partid trebuie să influențeze hotărârile luate.

Știri din Huedin: Sunt bune relațiile între comunitatea maghiară și cea românească din Huedin?

Buzás-Fekete Mária: Hotărât da, ambele comunități au un rol foarte important pe lângă acțiunile desfățurate în oraș, unde multiculturalitatea Huedinului este vizibilă, exemplu: Zilele orașului Huedin, Zilele Maghiare din Țara Călatei, Ziua pensionarilor, etc.

Știri din Huedin: Care este soluția pentru o mai bună integrare a comunității rome din oraș?

Buzás-Fekete Mária: Programele guvernamentale și cele europene funcționează și la noi, ne ocupăm de punerea lor în practică atât pe plan social cât și educațional.Există parteneriate cu fundații civile pentru a ajuta integrarea comunității rome.

Știri din Huedin: Considerați că va fi afectat Huedinul după deschiderea noii autostrăzi de la Cluj spre Oradea și Ungaria, care va trece pe lângă Zalău?

Buzás-Fekete Mária: Sunt ferm convinsă că va fi afectat orașul, dar după părerea mea în sens pozitiv.Se deschid noi posibilități, Budapesta sau Viena vor fi mult mai accesibile în timp, foarte mulți turiști au vizitat și până acum meleagurile noastre. Organizând Zilele Maghiare din Țara Călatei am reușit să repunem Huedin pe harta culturală regională și sperăm că numărul musafirilor va crește cu această oportunitate.Scăderea circulției de tranzit va decongestiona localitatea aducând beneficii la gradul de poluare al aerului și la fluidizarea traficului în oraș.

Știri din Huedin: Cum vedeți viitorul Huedinului? Ați dori să fie un oraș industrial, un punct de interes turistic, un centru comercial și de servicii? Aveți un model de oraș cu dimensiuni apropiate care vă place?

Buzás-Fekete Mária: Având în vedere poziționarea orașului la poalele Apusenilor și în mijlocul unei zone foarte bogate în arta populară, poate ar fi mai logic să ne axăm pe turism și servicii. Centru comercial oricum este, luând în considerare că Huedinul dispune de spital, judecătorie, licee,etc. Avem perspective și la dezvoltare industrială prin firma Knauf, care urmează să investească în Huedin.
Părerea mea este că nu trebuie să renunțăm la nici o posibilitate care se ivește și avem modele a localitîților înfrățite care funcționează pe mai multe laturi.

Distribuie articolul

Leave a Comment