Multi cetateni se intreaba de ce in ultima vreme suna tot mai des sirenele de alarmare a populației in orasul nostru.
Conform comunicatului ISU Cluj, ]ncepând cu luna august a anului 2017, IGSU desfășoară în prima zi de miercuri din fiecare lună exerciții de alarmare care sunt destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirii timpului de reacție al autorităților în situații speciale de urgență.
In cadrul acestui exercitiu sirenele din toate localitățile au emis astazi semnalul “Alarmă la dezastre”, care presupune iminența producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.
Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală.
La nivelul judeţului Cluj sunt instalate 231 sirene electrice de alarmare publică şi 58 de sirene electronice.
Principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie:
- alarmă la dezastre – 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauza de 5 secunde între ele. - prealarmare aeriană –3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 6 secunde între ele. - alarmă aeriană –15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele.
Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauza de 2 secunde între ele. - încetarea alarmei –Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.