Filip Giurgiuman, candidatul PRO România la Primăria Huedin: „Huedinul trebuie să devină parte a unui circuit prin Apuseni”

Știri din Huedin: Candidați din partea PRO România pentru Primăria Huedin. Ce v-a motivat să vă înscrieți în această cursă și de ce ați ales PRO România, având în vedere că nu ați fost implicat în politică până acum?

Filip Giurgiuman: Am decis să candidez pentru că mă sperie ideea că ziua de mâine va fi la fel cu cea de azi. Mi-e frică că va crește copilul meu și va trebui să suporte aceleași metehne ale politicii pe care le-am suportat eu până acum. Candidez pentru că eu cred că schimbarea în bine e posibilă, dacă oamenii cu coloană vertebrală se implică în politică.
PRO România este un partid care a adunat oameni competenți, onești, cu gândire limpede și care vor ce e mai bine pentru cetățenii acestei țări, iar eu apreciez politicienii care sunt orientați spre proiecte fezabile, nu doar spre vorbărie. Îl apreciez pe domnul Victor Ponta, președintele acestui partid, care este un politician care înțelege toate subtilitățile politicii, deși pare tânăr. Este tânăr, dar are o experiență politică pe care puțini o au și are curajul asumării propriilor idei, curajul de a tăia în carne vie când vine vorba de greșeli în politică.
De asemenea, echipa PRO România din Cluj este formată din tineri cu viziune și din profesioniști cu experiență bogată, care au idei social-liberale pentru relansarea economică a zonei noastre, susținând în același timp și categoriile vulnerabile. Foarte multe dintre ideile pe care eu le am privind Huedinul au fost ascultate de această echipă și împreună am reușit să le dăm o formă sustenabilă, să le transformăm în proiecte care vor putea fi implementate cu succes, dacă există voință și putere de muncă. Eu sunt decis să îmi dedic timpul acestor proiecte locale, pentru că Huedinul merită mai mult, într-un județ cum este Cluj. Merităm să avem proiecte europene implementate cu succes, merităm să avem gaz metan, să avem servicii de salubritate la standarde europene, merităm locuri de muncă și un spital decent.

Știri din Huedin: Huedin este poziționat strategic, chiar la intrarea spre Apuseni. Cum ar putea fi valorificată această poziționare și care credeți că este potențialul turistic al orașului?

Filip Giurgiuman: Huedinul pare doar un orășel de provincie, dar cu adevărat are avantajul unei poziționări strategice. Cu implicare și dorință de a face lucruri bune, ar putea deveni un oraș cochet, un loc de popas (“loc de hodină”, cum îi spune și numele) pentru turiștii care merg spre Apuseni, fie că vorbim de Răchițele-Doda Pilii, Valea Drăganului, Beliș-Fântânele, Poiana Horii și așa mai departe, iar pentru locuitorii săi, ar putea fi orașul-casă cu standarde de confort european și cu oportunități de a-și asigura un trai decent. Pentru asta, ar trebui să ne asigurăm că există infrastructură modernă, că avem rețele de utilități, că sunt întreținute clădirile și spațiile verzi, că este asigurată curățenia, că sunt amenajate piste pentru biciclete și săli de sport sau polivalente, că ne putem gospodări local într-un mod corespunzător în ce privește educația și sănătatea.
Și, cu puțină imaginație, Huedinul chiar poate deveni o destinație turistică în sine, ca parte a unui circuit prin Apuseni, desigur. De aceea am și propus înființarea unui centru turistic regional la Huedin, pentru că e nevoie de decizii la nivel înalt, e nevoie de o consultare la nivel regional între proprietarii de pensiuni și hoteluri, între specialiștii în turism și promovare și între autorități. Politicul este cel care până la urmă imprimă direcția, dar pentru a gândi o strategie optimă de dezvoltare turistică, ar trebui să aibă loc niște consultări sau dezbateri înainte. Atâta timp cât deciziile se iau de către niște amatori, care nu au cunoștințele necesare pentru un anumit proiect, lucrările vor stagna sau vor regresa. Nu mai putem trăi cu cârpeli și cu ”merge și așa”. Pentru că nu merge, de fapt!

Știri din Huedin: Care ar fi principalele obiective pe care le aveți în vedere pentru dezvoltarea orașului?

Filip Giurgiuman: Oamenii au nevoie să fie sprijiniți pentru a-și asigura traiul în acest oraș. Nu să trăiască din ajutoare sociale, ci să aibă oportunități reale. Iar pentru asta, trebuie și să aducem investitori străini, să asigurăm locuri de muncă și să-i susținem pe cei care ar avea inițiativă să-și deschidă o mică afacere, cu consultanță gratuită, cu facilități fiscale, cu promovarea produselor lor. Sunt de părere că odată încurajați, mulți locuitori ai Huedinului ar prinde curaj și ar deveni mai implicați în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui oraș. Dacă le explici oamenilor că sunt aceste fonduri nerambursabile la dispoziția lor, că pot fi accesate, le arăți care ar fi beneficiile, cu siguranță mulți ar încerca să-și facă propria afacere, mai ales în ce privește creșterea animalelor.
Din păcate, aici, în Huedin, interesul de a atrage fonduri la nivelul administrației a lipsit, pentru că banii europeni sunt mult mai greu de furat. Trebuie respectate prea multe condiții și trebuie aduse în permanență dovezi pentru fiecare leu cheltuit. Și atunci, nu și-a mai asumat nimeni să atragă fonduri. Avem aici, lângă noi, exemplul comunei Sâncraiu. Păi, dacă acolo s-a putut, la noi de ce să nu se poată?! Oamenii și-au dat deja seama că e vorba de rea-credință și amatorism la nivelul administrațiilor de până acum.
Se pot face foarte multe și la noi. Doar pentru creșterea animalelor dacă am atrage pentru început niște fonduri și deja ar fi un uriaș pas înainte. Tot ce înseamnă sisteme moderne de igienă a animalelor, de hrănire a acestora, de abatorizare și valorificare a producției ar însemna deja că suntem cu un picior în Europa și că suntem capabili să ne autosusținem din ce producem.
De asemenea, cetățenii trebuie să beneficieze de condiții decente de viață pentru un oraș. Mă gândesc aici la redimensionarea, modernizarea și extinderea rețelelor de utilități ale orașului pentru a satisface la un nivel optim viitoarele necesități de dezvoltare ale cetățenilor, dar și la accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru instituirea unui sistem cu adevărat funcțional de colectare selectivă a deșeurilor. Sunt multe de făcut, interes politic să existe doar.

Știri din Huedin: Ce mesaj aveți pentru alegătorii care se vor prezenta la urne în septembrie?

Filip Giurgiuman: Să aibă curaj! Iar curajul nu reprezintă neapărat lipsa fricii, ci dorința de a te implica pentru a face ceva bun acolo unde alții și-au bătut joc. Dacă fiecare om și-ar face datoria de cetățean – și aici nu mă refer doar la vot, deși și acesta este deosebit de important – atunci lucrurile ar merge înainte și politicul ar fi nevoit să se reformeze. Eu am decis să mă implic, PRO România ne propune un alt mod de a face politică, acela de a-ți lua soarta în mâini și de a te lupta pentru valorile în care crezi, așa că haideți și voi alături de noi. Curaj!

Articole asemănătoare