În ce condiții vor putea primi profesorii stimulentul de risc

 

Cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și nedidactic, din învățământul de stat preuniversitar și universitar, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, conform unui proiect de lege inițiat de PSD și adoptat astăzi de Parlament, prin votul majorității. Sporul va fi acordat însă proporțional cu timpul în care profesorii îşi desfăşoară fizic activitatea în școli sau universități în prezența elevilor.
Proiectul a fost inițiat de mai mulți lideri PSD, cu argumentul că începerea noului an școlar 2020-2021 are loc în plină pandemie și profesorii sunt expuși riscului epidemiologic, conform profit.ro.
Inițial, proiectul prevedea acordarea stimulentului doar în cazul învățământului de stat, dar senatorii, primii care au votat proiectul, stabiliseră, luna trecută, că măsura se va aplica și în învățământul particular, fără a preciza, în cazul acestui tip de învățământ, din ce surse va fi finanțat sporul.

În forma adoptată de Camera Deputaților, însă, proiectul stabilește obligația acordării sporului doar în învățământul de stat.

”Începând cu anul școlar/universitar 2020–2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgență instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic”, prevede proiectul votat.

Acesta stabilește acum doar posibilitatea acordării stimulentului şi cadrelor didactice din învăţământul particular acreditat, stablindu-se că stimulentul de risc poate fi suportat şi din finanţarea asigurată de stat în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar.

Totodată, proiectul stabilește că stimulentul de risc ”se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute (…) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/preşcolarilor/elevilor/ studenţilor”.

Conducătorul unităţii de învățământ va fi responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi va avea obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul școlar.

Suma nu va fi luată în calcul la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat, respectiv angajator, mai stabilește inițiativa.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu