În urmă cu 129 de ani, împăratul Austriei a vizitat Huedinul

Anul acesta se împlinesc 129 de ani de la vizita împăratului Francisc Iosif în Huedin, vizită care s-a înscris într-un turneu al împăratului în Transilvania.

Împăratul Francisc Iosif, în vizita sa prin Transilvania din anul 1895, a participat la aplicaţiile de toamnă ale armatei, desfăşurate în zona Huedinului, fiind cazat la conacul magnatului Borcsay Domokos de la Huedin, în zilele de 22-24 septembrie.

În periplul său, a fost preocupat îndeosebi de cunoaşterea provinciilor imperiului, participarea la diverse activităţi şi mai puţin de problemele românilor care erau majoritari în Transilvania, rămase nerezolvate chiar după mişcarea memorandistă (1892-1894), care a readus în prim plan situaţia grea a românilor transilvăneni” descriu evenimentul Cristian-Claudiu Filip și Horea-Dorin Matiș în excelenta carte „Huedinul, o localitate pe drumul spre Europa – aspecte monografice”.

Din păcate, aceste pagini de istorie, spectaculoase de altfel, sunt trecute în uitare astăzi, însă cei interesați pot admira pozele de mai jos, publicate în cartea amintită, de Cristian-Claudiu Filip și Horea-Dorin Matiș.

Distribuie articolul

Leave a Comment