Mii de oameni au mers la Mărișel pentru Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului

Duminică, 14 iulie 2024, localitatea Mărișel din județul Cluj a găzduit o nouă ediție a Sărbătorii Tradiționale de la Crucea Iancului. Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, evenimentul a atras mii de participanți, moți și turiști deopotrivă, venind din toate colțurile țării și din străinătate.

Anul 2024, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, a adus o semnificație deosebită sărbătorii care a ajuns la cea de-a 49-a ediție. Considerată cea mai mare manifestare de acest gen din județul Cluj, aceasta comemorează peste 170 de ani de la Revoluția de la 1848 și aduce un omagiu moților și liderului lor, Avram Iancu.

Festivitățile au debutat la ora 12:00 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori și discursuri susținute de oficialitățile locale și județene. Începând cu ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, spectatorii au fost încântați de un spectacol folcloric excepțional.

Publicul a aplaudat îndelung evoluțiile invitaților speciali Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot), care au fost extrem de apreciați de cei prezenți.

Sub acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean, în centrul atenției au fost „Horitorii Clujului”, dar și tinerii interpreți clujeni, care au prezentat cântece patriotice, fiind răsplătiți cu aplauze.

Evenimentul a inclus și evoluțiile altor interpreți din Zona de Munte a județului Cluj, alături Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” și Grupul tradițional „Mărișana”, alături de Taragotiștii din Mărișel, care au încântat publicul cu interpretări autentice.

Crucea Iancului de la Mărișel, un simbol al moților și al luptei lor pentru libertate, a fost din nou centrul acestui eveniment de suflet. Inițial ridicată din lemn în 1924 și ulterior înlocuită cu una din piatră, crucea a fost reconstituită de locuitorii din Mărișel în 1944, după ce a fost demontată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În jurul acestei troițe, moții se adună an de an pentru a cinsti victoria înaintașilor și pe Avram Iancu.

Sărbătoarea Tradițională de la Crucea Iancului din acest an a fost nu doar un omagiu adus trecutului, ci și un prilej de reafirmare a identității și valorilor culturale românești, o reușită care va rămâne în amintirea tuturor participanților.

Distribuie articolul

Leave a Comment