Senatorul Cristian Bordei, dezamăgit de drumul spre cetatea Bologa

Parlamentarul USR de Cluj a fost să viziteze obiectivul turistic proaspăt renovat și s-a declarat nemulțumit de felul cum se prezintă căile de acces, care descurajează turiștii.

Iată mesajul politicianului:

Mă simt confuz!

M-am gândit să profit de vremea frumoasă și să iau la pas obiectivele turistice din județul Cluj incluse în “rutele turistice – culturale” ce urmează să primească finanțări prin PNRR. Zis și făcut, am început cu cetatea Bologa, din satul Bologa, comuna Poieni.

Istoria cetății este interesantă, a fost construită, se pare, undeva prin secolul XIII și avea rolul să străjuiască drumul spre Oradea de-a lungul văii Crișului Repede.

Este inclusă în “Ruta cetăților” și este admisă în lista obiectivelor ce urmează a fi promovate cu finanțare PNRR. Toate bune și frumoase până aici dar urmează câteva nedumeriri. Nu mă pretind vreun specialist în turism dar după mintea mea ca să poți promova eficient un obiectiv, acela trebuie să fie impecabil. Nu numai obiectivul în sine cât și accesul la el și împrejurimea.

Cetatea a fost restaurată de curând și asta este foarte bine. Dar restaurarea pare a fi fost fie neterminată, fie prost gândită.

Trecând peste faptul că intrarea pe drumul de acces către cetate arată rău și este foarte prost semnalizată, drumul în sine e dezastru. Un drum de pământ plin de gropi și bolovani în care riști să-ți rupi mașina, destul de abrupt încât să fie greu accesibil pe jos pentru eventualii vizitatori mai în vârstă sau cu probleme de mobilitate.

Las la o parte și gardul decrepit de sârmă ghimpată care nu se știe ce delimitează, vegetația sălbăticită din jur și poarta metalică de la intrare cu un panou de avertizare uitat probabil de pe vremea șantierului de restaurare. Dar cu riscul de a bate câmpii mi se pare că scara cu balustradă metalică și băncile adăugate în interiorul cetății, toate în stil industrial modern, se potrivesc în peisaj ca nuca-n perete. Posibil și să nu înțeleg eu conceptul. Ce-i drept elementele acestea metalice moderne măcar dau un semnal că locul nu-i părăsit.

Am atașat câteva fotografii și sunt curios să aflu care este părerea voastră.

Și bineînțeles vă invit să vizitați cetatea, peisajul este minunat și sper ca odată cu promovarea prin PNRR primăria să se învrednicească să amenajeze drumul și să facă retușurile posibile.

Distribuie articolul

Articole asemănătoare

Lasă un comentariu