200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Oana Goga: „Avram Iancu este trecut, prezent și viitor! Este un permanent model al românismului, patriotismului și curajului”

În acest an se împlinesc 200 de ani de la nașterea marelui om politic și patriot român, Craiul Munților Apuseni, Avram Iancu, figură emblematică a istoriei românilor din Transilvania.

Mai mult, anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României ca fiind „Anul Avram Iancu”, instituțiile publice fiind încurajate să organizeze activități culturale dedicate eroului moților la două secole de la nașterea sa.

„Se instituie anul 2024 ca ‘Anul Avram Iancu’ pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţii şi activităţii lui Avram Iancu”, se arată în lege.

Mai multe evenimente dedicate memoriei Craiului Munților în Huedin.

„Avram Iancu este trecut, prezent și viitor, pentru că spiritul și devotamentul său față de români nu a rămas doar în cărțile de istorie, ci este un permanent model al viitorului, al românismului, al patriotismului, al curajului, a ceea ce poate cel mai bine au cuprins versurile `iată ca răsare, Iancu din oricare, e-n puterea fiecărui fiu`.

Prin urmare, cred că este imperios necesar ca executivul primăriei Huedin și Consiliul Local, alături de vocile societății civile din Huedin să stabilească un calendar cu evenimente care să fie organizate în Huedin, pe măsura personalității Craiului Munților” a declarat consilierul local Oana Goga, totodată și candidat la primăria Huedin din partea PSD.

 

Distribuie articolul

Lasă un comentariu