Profesorii de biologie, chimie sau fizică din învățământul gimnazial sau liceal din România sunt invitați să se înscrie până la data de 18 august la cursul de inițiere în astrobiologie și tehnologii spațiale organizat de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială — România (ESERO România).
Cursul va avea loc în perioada 3 — 6 septembrie 2015 la Mărișel, Județul Cluj, și își propune să ofere celor 20 de participanți cunoștințele necesare pentru folosirea spațiului cosmic drept un context inspirațional, interdisciplinar și bogat în informații în predarea materiilor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică).
Cursul va aborda subiecte precum prezentarea proiectului ESERO România, o colaborare între Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană (ESA) a resurselor educative ale ESA, noțiuni introductive de astrobiologie, teorii actuale privind originea vieții, caracteristici ale extremofiliei, misiuni spațiale și alte activități experimentale.
Profesorii care își doresc să candideze pentru unul dintre cele 20 de locuri disponibile vor trebui să demonstreze competența, precum și interesul de a disemina cunoștințele și experiența dobândită în cadrul cursului către alți profesori de liceu sau gimnaziu și către un număr cât mai mare de elevi, în cadrul unor ‘cercuri pedagogice’ ale profesorilor, grupuri de excelență ale elevilor sau alte organisme similare, pentru a atrage cât mai mulți elevi către științe și tehnologii spațiale. Selecția participanților va ține cont și de o cât mai echitabilă distribuție geografică.
Evenimentul va avea loc la ‘Popasul Iancului’ Mărișel din Județul Cluj. Organizatorii asigură gratuit școlarizarea, cazarea în cameră dublă și masa pentru trei zile, 3 — 6 septembrie 2015, precum și transportul dus-întors Cluj-Mărișel cu autocar organizat. Transportul din localitatea de domiciliu până la Cluj și înapoi este în sarcina participantului.
Profesorii care doresc să candideze vor trimite completat formular de înscriere la adresa esero@rosa.ro până la data de 18 August 2015.
Formularul de înscriere este disponibil pe http://www.esero.ro/?p=239
Candidații vor fi informați în legătură cu selecția la data de 20 August 2015.
Pentru mai multe informații vizitați site-ul oficial ESERO România.
Despre ESERO România
Lansat în mai 2014 ca urmare a unui parteneriat între Agenția Spațială Română (ROSA) și Agenția Spațială Europeană (ESA), ESERO România face parte dintr-o rețea europeană prezentă la momentul actual în 11 țări de pe continent.
ESERO este un proiect inițiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinația pe care o prezintă domeniul spațial pentru a încuraja predarea și învățarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în școlile europene primare și secundare.
Prin acest centru, ROSA și ESA doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.
* * *
Înființată în 1991 și reorganizată în 1995 ca instituție publică finanțată integral extrabugetar în sistemul Ministerului Educației Naționale, Agenția Spațială Română (ROSA) dezvoltă Programul Național Spațial și coordonează implementarea acestuia prin proiecte de cercetare și aplicații spațiale, fiind autorizată să înființeze centre de cercetare și dezvoltare. Totodată, Agenția este organizația conducătoare a Programului de Cercetare, Dezvoltare și Inovare STAR — Tehnologie Spațială și Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research).
ROSA reprezintă Guvernul României în programe de cooperare internațională, precum cele cu Agenția Spațială Europeană (ESA) sau Organizația Națiunilor Unite (ONU). Agenția desfășoară și propriile proiecte de cercetare științifică și dezvoltare prin ROSA Research Centre. Din 2004 Agenția este condusă de Președinte, Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.