Horea-Dorin Matiș: „Prestația administrației publice locale este una bună raportată la posibilitățile locale”

Știri din Huedin: Cum evaluați prestația administrației locale din Huedin, în actualul mandat?

Horea-Dorin Matiș: Primăria și Consiliul Local Huedin, respectiv majoritatea care există nu doar din acest mandat, își desfășoară activitatea având la bază un program clar conturat care de încadrează în mare măsură în documentele strategice: Planul strategic de dezvoltare locală a orașului Huedin pentru perioada 2008-2015, Planul Strategic de Dezvoltare a orașului Huedin 2015-2020 și Strategia de Dezvoltare a orașului Huedin și a zonei sale funcționale pentru perioada 2021-2027. Altfel spus, administrația publică locală are strategie, direcții de dezvoltare, resurse și dorință de progres. Prestația administrației publice locale este una bună raportată la posibilitățile locale. În actualul mandat s-a pus un accent sporit pe transparența publică în ce privește luarea deciziilor și pe implicarea cetățenilor în rezolvarea problemelor orașului. Primăria și Consiliul Local Huedin acordă o mare atenție problemelor semnalate de cetățeni prin cereri, petiții și postări publice pe paginile de socializare (cu deosebire pe facebook). Se remarcă și creșterea atitudinii civice chiar dacă în prim-plan sunt postările și comentariile critice. Sunt o serie de aspecte care se remediază din mers și am observat deschiderea administrației publice față de aceste probleme.

Știri din Huedin: Știri din Huedin: Ce ne puteți spune despre activitatea dvs. de consilier local, în ultimii 2 ani?

Horea-Dorin Matiș: În primii doi ani ai acestui mandat, la fel ca și în mandatele precedente, am pus accentul pe comunicare și transparență. Am fost ales de către cetățeni ca și consilier independent nu doar să-i reprezint ci și să-i informez în timp util cu privire la activitatea administrației publice locale. Consider că am o comunicare bună și echilibrată care este raportată la posibilitățile administrației publice locale. Prestația mea în Consiliul Local Huedin este una decentă și ancorată în posibilitățile reale ale administrației publice locale de a răspunde așteptărilor cetățenilor. În calitate de consilier am participat la toate ședințele de consiliu local și ale comisiei din care fac parte. În calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, culte, învățământ, sănătate, familie, copii, tineret și sport, conlucrez foarte bine cu fiecare membru indiferent că este din partea PNL, UDMR sau USR-PLUS. Eu nu fac diferențe între oameni și între probleme în funcție de apartenența politică, etnică sau religioasă. Știu că problemele se pot remedia doar prin cooperare, prin conlucrare și prin efort comun. Mai multe despre activitatea mea în cadrul Consiliului Local Huedin se pot afla din raportul depus pe pagina oficială a Primăriei Orașului Huedin.

Știri din Huedin: Cum vă poziționați în legătură cu scandalul generat de înființarea grădiniței maghiare?

Horea-Dorin Matiș: Eu nu am văzut această problemă ca un scandal și prin urmare nu m-am poziționat public radical. Eu sunt un om echilibrat și sunt convins că până la urmă, prin reluarea discuțiilor, se va ajunge la o formulă care să ducă la utilizarea acelui spațiu și nu ca acesta să rămână gol. Personal am agreat ca la această grădiniță, pe lângă grupa de creșă maghiară nou înființată, să fie atât grupe de secția maghiară cât și grupe de secție română. Consider că o comunitate ca a noastră poate să treacă peste această situație care, datorită mediatizării, a căpătat aspectul nedorit a unei probleme etnice. În calitate de președinte al Comisiei pentru cultură, culte, învățământ, sănătate, familie, copii, tineret și sport o să susțin, ca până acum, ca pe lângă grupa de creșă maghiară nou înființată, să fie atât grupe de secția maghiară cât și grupe de secție română. Dacă se va relua discuția în Consiliul Local Huedin înseamnă că se dorește rezolvarea problemei și că discuțiile o să se îndrepte spre proporția acestor grupe. În orice situație, ca și până acum, indiferent de cum se va pune problema în viitor, o să evit o poziționare radicală sau ostilă deoarece nu așa se rezolvă o situație de acest gen.

Știri din Huedin: Își va pierde Huedinul din importanță, ca punct de tranzit, după inaugurarea autostrăzii Gilău-Borș, care trece prin Sălaj? Cum va fi afectată economia locală și ce alternative există?

Horea-Dorin Matiș: Personal nu consider că economia Huedinului o să aibă prea mult de suferit dacă se va inaugura acest tronson de autostradă. Același punct de vedere îl am și dacă se va construi centura ocolitoare a orașului. Ca un cunoscător a trecutului acestui oraș, pot să vă spun că Huedinul a trecut prin destule momente dificile și s-a adaptat de fiecare dată situației. În plus, Huedinul este puternic ancorat în zona din jur și Microregiunea Huedin (Huedin, Beliş, Călăţele, Ciucea, Izvorul Crişului, Mărgău, Negreni, Poieni, Râșca, Săcuieu şi Sâncraiu va continua să se dezvolte având ca pol de dezvoltare Huedinul. Cred că Huedinul o să fie un oraș mai liniștit, cu mai puțin trafic și mai ales cu mai puțin trafic greu. Alternativa este una singură: dezvoltarea orașului și a zonei prin efort propriu și nu doar de piață de desfacere pentru produsele din alte părți. În Huedin și în comunele din jur există potențial uman, există resurse și există dorința de dezvoltare. Poate este nevoie de mai multă conlucrare între orașul Huedin și aceste comune a căror dezvoltare depinde și de Huedin.

Știri din Huedin: Cum ați dori să fie Huedinul în viitor? Ce model de oraș ar fi cel mai potrivit?

Horea-Dorin Matiș: Huedinul nu este doar un oraș ci și un centru al zonei din jur pentru mai multe comune din zona de influență a masivului Vlădeasa. Orașul Huedin a fost întotdeauna strâns legat de comunele din jur și acestea de orașul Huedin. Privind realist la procesul de evoluție a orașului nostru putem să constatăm că acesta evoluează chiar dacă mai lent decât așteptările noastre. Din păcate, la fel ca și în trecut, orașul nostru nu se poate dezvolta doar prin propriul efort astfel că are nevoie de investiții de la Consiliul Județean Cluj, Guvernul României și Uniunea Europeană. De o mare importanță în dezvoltarea orașului Huedin este Strategia de Dezvoltare a orașului Huedin și a zonei sale funcționale pentru perioada 2021-2027 și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a orașului Huedin și a zonei sale funcționale pentru perioda 2020-2035. Astfel spus, în Strategia de dezvoltare a orașului Huedin pe perioada 2021-2027, accentul s-a pus pe implementarea unui Plan de mobilitate urbană și a unui Plan de regenerare urbană.
Prin aceste documente (Strategia de dezvoltare a orașului Huedin pe perioada 2021-2027, Planul de mobilitate urbană și Planul de regenerare urbană sunt vizate, între altele, în vederea realizării, o serie de aspecte precum:
1. Pista de biciclete inaugurată în anul 2022, mai precis extinderea acesteia;
2. Zona pietonală;
3. Piața și zona străzii B. N. Antal;
4. Specificul istoric al zonei centrale;
5. Corelarea Planului Urbanistic General cu planurile propuse a se implementa;
6. Scoaterea străzii B. N. Antal din restricția de protecție istorică;
7. Creșterea calității vieții prin dezvoltarea infrastructurii;
8. Amenajarea/reamenajarea spațiului verde și efectuarea de plantări de arbuști ornamentali;
9. Utilizarea unor autobuse mici cu tracțiune electrică;
10. Amenajarea de mici stații de biciclete/autobuse și taxi;
11. Reamenajarea fostei Unități Militare 01049 pentru a fi redată orașului pentru a deveni un spațiu important pentru oraș (birouri, muzeu, diverse alte spații …);
12. Reabilitarea energetică a unor clădiri/instituții publice (ex. liceele/Spitalul Orășenesc Huedin);
13. Dotarea instituțiilor de învățământ cu mobilier școlar și aparatură modernă;
14. Cuprinderea centurii ocolitoare a orașului pe la sud de oraș prin includerea acesteia într-un Masterplan;
15. Reabilitarea termică și estetică a blocurilor prin implicarea cetățenilor prin constituirea Asociațiilor de Proprietari și implicarea reală a acestora în acest gen de proiect care are asigurată finanțare europeană;
16. Parc industrial la fostul poligon (7 ha care trebuie terasate);
17. Utilizarea gazului metan în vederea dezvoltării economice a orașului;
18. Identificarea și rezolvarea unor probleme sociale specifice comunității locale și asigurarea unui stabiliment specific acestora;
19. Înființarea unui muzeu local/zonal.
În altă ordine de idei, deși Huedinul are relații de cooperare sau este înfrățit cu mai multe orașe din țări din Uniunea Europeană, din Franța cu Manthelan (1993), din Ungaria cu Enying (1999), localitatea Cassino De Pecchi – regiunea Milano – Italia (2007), Leányfalu (2008), Derecske (2012) și Tépe (2013) și din Polonia cu Leżajsk, aceste relații nu s-au concretizat cu dezvoltarea unor relații economice care să conducă la dezvoltarea economică a orașului Huedin, ci doar prin participări reciproce la diverse manifestări culturale, turistice și sportive prilejuite de zilele acestor orașe.
În ultimii ani, în special după anul 2018, de o mare însemnătate a fost cooperarea cu Asociația GAL Napoca Porolissum care este un parteneriat public-privat funcționând asemeni unui ONG, având ca scop implementarea de proiecte cu finanțare europeană, în special prin Programul LEADER. Teritoriul GAL Napoca Porolissum cuprinde orașul Huedin și comunele Aghireșu, Beliș, Călățele, Căpușu Mare, Gilău, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Râșca, Săcuieu și Sâncraiu. Este de remarcat realizarea dotării liceelor din Huedin cu componente digitale (laptopuri, tablete, table interactive etc.) și a pistei de biciclete de pe teritoriul UAT Huedin, cu o lungime de 3.033 m.
Una din problemele nerezolvate ale orașului Huedin rămâne actualizarea Planului Urbanistic General (PUG-ul a fost aprobat în anul 1998 și a fost prelungit în anul 2015) și a Regulamentului Local de Urbanism (RLU).
Nu am în vedere un anume model de oraș ci doar faptul de a deveni noi un model pentru alte orașe.

Știri din Huedin: Se spune despre dvs. că ați devenit, în ultima perioadă, un apropiat al actualului primar de la PNL. Este adevărat? Intenționați să vă afiliați acestui partid?

Horea-Dorin Matiș: În calitate de consilier local independent și director de liceu am cu domnul primar Mircea Moroșan o relație de colaborare instituțională bazată pe sprijin și respect reciproc. Atunci când în urma acestei colaborări există și rezultate este firesc să fie prezentate public. Aceste prezentări publice, mai ales când coincid și nu se contrazic, pot fi interpretate și ca semn de apropiere. Personal prefer să fiu considerat un apropiat al primarului decât un oponent sau un adversar al acestuia. Avem răspunderi diferite, nu concurăm pe același culoar și fiecare dintre noi dorește binele locuitorilor orașului Huedin. Am fost ales de către cetățenii orașului Huedin ca și consilier independent și îmi exercit și pe mai departe mandatul de consilier în calitate de consilier independent.

Știri din Huedin: Ați mai candidat la funcția de primar al orașului Huedin. Intenționați să o faceți din nou în 2024?

Horea-Dorin Matiș: Nu am candidat niciodată pentru funcția de primar la Huedin. Pot să spun doar că am fost propus în anul 2020 să candidez însă, din anumite considerente, după ce am fost desemnat candidat, m-am retras înainte de a fi anunțat public ca și candidat și de a se începe strângerea de semnături. Oficial, nu am candidat niciodată pentru postul de primar la Huedin. Am preferat să candidez ca independent pentru un mandat în Consiliul Local Huedin așa cum am mai făcut și în anii 2004, 2012 și 2016. Deși nu am în vedere o candidatură pentru funcția de primar al orașului Huedin consider că îndeplinesc toate condițiile pentru o candidatură în acest sens. Mă refer aici în primul rând la pregătirea pe care o am, la experiența managerială (director de liceu prin concurs în 3 legislaturi), experiența administrativă (patru mandate de consilier local) și, foarte important, notorietatea (intenția de vot raportată la gradul de cunoaștere). La toate acestea adaug faptul că sunt un om echilibrat care poate să ia decizii în interesul general al orașului și nu decizii conjuncturale în funcție de un context sau altul. Altfel spus, nu sunt preocupat de o eventuală candidatură la Primărie ci de exercitarea mandatului de director care este până în anul 2026.

Distribuie articolul

Leave a Comment