Introducerea gazului în Huedin, prioritate pentru autoritățile locale. Legislația împiedică înaintarea procedurilor

Într-un interviu acordat publicației noastre, primarul Mircea Moroșan a vorbit despre una dintre cele mai mari lipsuri ale orașului Huedin: gazul.

Deși documentația necesară pentru demararea lucrărilor este pregătită, de trei ani proiectul care prevede introducerea gazului în oraș bate pasul pe loc. Astfel, locuitorii sunt nevoiți să folosească în continuare lemne pentru sobele de teracotă, iar unii dintre ei și-au făcut instalații care să le permită utilizarea buteliilor de gaz sau a centralelor termice pe rumeguș.

„Mai trebuie un singur lucru în Huedin pentru a avea condițiile necesare pentru a dezvolta orașul: gazul. Suntem singura zonă din județul Cluj care nu are gazul introdus. De trei ani stau cu actele depuse la Minister, dar nu mi se aprobă. Eu nu mai am ce face decât să aștept decizia lor”, spune edilul.

Faptul că în Huedin nu este introdus gazul reprezintă un handicap în ceea ce privește dezvoltarea economică a orașului. Cu toate că prima etapă a proiectului, care a constat în aducerea tronsonului magistralei de gaz de la Aghireş până la Huedin, s-a finalizat încă din anul 2012, în urma unei investiții de circa 16 milioane de euro, făcută de TransGaz, cea de-a doua etapă le dă mari bătăi de cap autorităților locale.

„Ne-am chinuit 5 ani ca să aducem magistrala de gaz. Au fost necesare 98 de avize, care au expirat după un an, și am mai făcut încă 98. Deci sunt 196 de avize în total. Și dacă stai câte o lună pentru fiecare aviz ca să fie aprobat îți trebuie vreo 9 ani ca să fii în regulă”, mai spune primarul Moroșan.

Totodată, edilul din Huedin susține că în calea obținerii avizului pentru distribuție, pentru care se zbate de trei ani deja, stă cadrul legislativ. Deși a bătut de nenumărate ori la ușile Ministerului Energiei, niciodată nu a fost momentul oportun.

„Am avut nenorocul ca să merg să depun proiectul cu vreo două luni înainte de alegeri. După aceea a fost momentul în care s-a împărțit Ministerul în două și nu se știa cui să i se ofere funcția de șef. După ce s-au liniștit apele m-am dus iar și după patru luni mi-au zis că trebuie să facă noua lege a gazului. Am stat alte șase luni ca să facă legea, dar după aceea problema a fost că nu existau normele de aplicare a legii gazului și am mai stat șase luni ca să facă normele. După aceea, mi-au zis că suntem doar patru orașe cu actele depuse și că e nevoie de cinci ca să se poată face licitația”, punctează Mureșan.

Ultima vizită a edilului la Minister a fost în urmă cu două luni, însă nici atunci nu s-a găsit o rezolvare. Problema ar fi o neconcordanță a legii achizițior publice cu legea concesionării. Până când cele două pachete legislative nu se vor armoniza, nu se va putea scoate la licitație proiectul. În cel mai optimist scenariu, acest lucru se va putea întâmpla abia în toamna anului viitor.

Valoarea totală a proiectului de introducere a gazului în Huedin se ridică la aproximativ 4 milioane de euro. Primăria nu deține acești bani, însă este dispusă să facă un împrumut bancar având în vedere importanța proiectului.

Introducerea gazului în Huedin este de o importanță majoră. Pe lângă faptul că acest aspect ar atrage investitori, vor fi create și numeroase locuri de muncă. În prezent, cei mai „mari” angajatori în Huedin sunt instituțiile publice: spitalul, primăria, instituțiile de învățământ. Firmele private refuză să vină și să investească în Huedin, unul dintre motivele invocate fiind lipsa gazului.

Distribuie articolul

Leave a Comment