Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus într-un interviu pentru MEDIAFAX, că ar fi dispus să-i oblige pe toți cei care au fost miniștri ai Transporturilor să facă drumul de la Cluj la Oradea, ca să se convingă că e nevoie de o autostradă pe acest traseu.
“Eu i-aş pune pe toţi miniştri Transporturilor, din 1990 până în 2016, măcar săptămânal să facă drumul Cluj – Oradea, prin Huedin dus – întors, după-amiaza, să vadă dacă e nevoie sau nu de Autostrada Transilvania. Dacă vorbim de învăţământ de calitate, şcoli profesionale, problemele sociale, de salariul minim, care ar trebui să crească, dacă vorbim de sănătate, sunt pentru noi toţi, nu există nicio diferenţă. De aceea vorbim noi de infrastructură, de problemele economice, cum am putea ajuta fermierii, tinerii să pornească o afacere nouă şi cum am putea crea locuri de muncă. De asemenea, când vorbim de sprijinul pentru familiile cu mai mulţi copii, acesta este valabil şi pentru români şi pentru maghiari, nu se face nicio diferenţă. Cred că programul nostru electoral răspunde aşteptărilor societăţii la modul general.” a declarat Kelemen Hunor
In acelasi interviu, presedintele UDMR a declarat ca “România are nevoie de un guvern politic, un guvern tehnocrat a fost o invenţie într-o situaţie extrem de tensionată, dar, pe termen lung, o democraţie parlamentară, un stat de drept nu pot funcţiona cu un guvern tehnocrat. Trebuie să acceptăm acest lucru. Uitaţi-vă la ţările care au o democraţie parlamentară veche, au o tradiţie de 200 de ani, nici nu se pune problema unui guvern tehnocrat, pentru că un astfel de guvern pe termen lung distruge democraţia parlamentară, distruge statul de drept, pentru că nu răspunde în faţa nimănui. Şi, mai ales în România, unde poţi guverna cu ordonanţe de urgenţă, cât vrei, nimeni nu te împiedică să dai săptămânal OUG şi Parlamentul rămâne în paranteză. Această experienţă de un an mi-a întărit convingerea că nu trebuie să ne bazăm pe un guvern tehnocrat. Ce înseamnă un guvern tehnocrat? Şi oamenii politici pot fi specialişti într-un anumit domeniu şi un aşa –zis tehnocrat poate avea un rezultat catastrofal şi putem enumera pe acei miniştri pe care premierul Dacian Cioloş i-a schimbat într-un an. Nu vorbesc de cei care sunt, încă, în funcţie. Din acest punct de vedere un guvern tehnocrat nu este o garanţie la nimic şi pentru nimeni. E nevoie de un guvern politic, asumat politic şi susţinut politic, în toate proiectele, şi tras la răspundere, tot politic, dacă lucrurile nu merg bine. Altfel, eu spun că nici nu mai trebuie să organizăm alegeri, să ne prefacem că suntem un stat de drept şi avem o democraţie parlamentară.”