Oana Goga, candidat PSD la funcția de primar al orașului Huedin, lansează ideea instalării de panouri fotovoltaice pe clădirile primăriei, pentru a reduce cheltuielile din taxele contribuabililor:
Cum putem reduce cheltuielile administrației locale din Huedin? Una dintre soluții este scăderea cheltuielilor cu utilitățile. Pentru a avea facturi mai mici la curentul electric, se pot amplasa panouri solare pe clădirile publice din oraș. Banii economiști astfel de la buget îi putem folosi pentru alte proiecte importante, în folosul cetățenilor.
Investiția inițială este foarte mică, cea mai mare parte din ea fiind acoperită din fonduri externe, prin programe de tip PNRR. Componenta C16 din acest program – REPowerEU – urmărește creșterea rezilienței și independenței energetice a României prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (în principal solar și eolian). Pentru clădirile publice sunt alocate 300 de milioane euro.
O astfel de inițiativă a Primăriei Huedin poate deveni un model de bună practică pentru alte instituții locale, regionale și naționale, dar și pentru cetățeni, care la rândul lor pot beneficia de aceste programe. De altfel, unii huedineni au luat-o înaintea statului și au deja astfel de instalații acasă.
Panourile fotovoltaice contribuie atât la protecția mediului, fiind o alternativă ecologică la producția de curent electric din combustibili fosili, dar mai ales la asigurarea independenței energetice și evident la reducerea costurilor. În perioadele de vârf (când este soare puternic și consum mic), acestea pot chiar furniza electricitate în rețea, compensând perioadele în care curentul generat nu acoperă consumul.
Știu că vor exista voci care vor spune că suntem într-un oraș de munte, cu vreme schimbătoare și multe zile cu nori, nu în sud sau pe litoral. Dacă ne uităm însă la exemplele din Europa, vedem că aceasta de fapt nu este o problemă. Germania și țările scandinave sunt campioane la instalarea de panouri solare, atât pe clădiri rezidențiale cât și publice, în locuri unde există chiar mai puțin soare decât în Huedin.
Prin orășelele din Alpi se pot vedea numeroase case și instituții cu panouri fotovoltaice, chiar și în zonele cu căsuțe tradiționale, cu arhitectură specifică. Dacă se poate la ei, se poate și la noi. Trebuie doar să ne mișcăm, să facem ceva, să ne punem serios pe muncă, să lăsăm „hodina” la primărie! Se spune că Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă. Cam așa e și cu banii și proiectele: dacă tu nu faci nimic, nu te aștepta să se întâmple miracole și să se dezvolte orașul de la sine.
Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240002