Oana Goga: Să ne ferească Dumnezeu de încă 4 ani cu același stil de administrație!

Oana Goga, candidatul PSD pentru funcția de primar, ne vorbește despre felul în care evaluează actuala stare a Huedinului și planurile sale pentru viitorul orașului.

Știri din Huedin: Cum evaluați activitatea administrației locale din Huedin, în actualul mandat? Credeți că a reușit să rezolve principalele probleme ale Huedinului?

Oana Goga: Actualul primar a avut o prestație dezastruoasă, din punctul meu de vedere. Dacă ne uităm la promisiunile sale electorale, care se reiau la fiecare 4 ani, vedem că aproape nimic nu s-a îndeplinit. Huedinenii sunt la fel de săraci, locurile de muncă din oraș sunt la fel de puține și prost plătite, traficul e sufocant, centrul arată ca un ghetou, iar străzile Huedinului sunt stricate și pline de murdărie.

Să ne ferească Dumnezeu de încă 4 ani cu același stil de administrație! Huedinul a ajuns deja sub multe comune din județ, de orașe nici nu are rost să mai vorbim. Dacă continuăm tot așa, vom ajunge să nu mai avem oameni în Huedin, deja au plecat foarte mulți pentru că nu au mai suportat situația actuală.

Știri din Huedin: Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al orașului? Care sunt atuurile pe care le aveți în competiția cu actualul primar?

Oana Goga: Vă spun sincer, sunt aici din revoltă, pentru că nu pot să nu fac nimic când văd cum se degradează orașul unde îmi este căminul. Toți trebuie să ne implicăm, altfel va fi din ce în ce mai rău. Consider că am ceea ce trebuie pentru a fi un bun primar.

Studiile mele, plus experiența acumulată, atât în mediul privat cât și la stat, împreună cu perioada în care am fost consilier local, mă vor ajuta mult să deblochez acest oraș. Evident, contează mult și faptul că am o viziune pentru Huedin, că știu ce doresc să se întâmple aici și ce trebuie să fac pentru asta. Nu mai putem merge înainte bâjbâind și împleticindu-ne, ca până acum!

Știri din Huedin: În opinia dumneavoastră, faptul că sunteți femeie va fi un avantaj sau un dezavantaj în competiția electorală? Este pregătită comunitatea din Huedin pentru „o primăriță”?

Oana Goga: Poate fi un avantaj și cu siguranță nu este un dezavantaj. Cei care spun despre alegători că „nu ar vota o femeie” îi jignesc de fapt, îi consideră pe oameni incapabili să ia decizii raționale. Eu am încredere în huedinenii mei, știu cum gândesc și nu-mi fac probleme legate de acest lucru.

Dacă Lia Olguța Vasilescu a reușit să ajungă primar la Craiova, iar Maia Sandu președinte în Moldova, deși mulți spuneau că în aceste locuri nu se va vota niciodată o femeie, atunci cu siguranță că o veche cetate din inima Ardealului va putea face această alegere.

Știri din Huedin: Huedinenii se plâng de traficul intens, care creează aglomerație, praf, disconfort. Ce rezolvare există la nivel local, pe lângă cele legate de infrastructura regională?

Oana Goga: Zgomotul, praful, noxele și distrugerea străzilor din oraș sunt probleme serioase, care afectează grav viața cetățenilor. Finalizarea autostrăzii Cluj-Oradea va reduce o parte din trafic, dar nu tot. Și oricum, nu putem aștepta până atunci fără să facem nimic, vor mai trece câțiva ani de calvar pentru huedineni.

Huedinul are nevoie de o centură ocolitoare. Colegul de partid din Bihor al actualului primar a reușit să facă centuri pentru toate orășelele din județ. La noi nu doar că nu s-a făcut, dar nici măcar nu s-a încercat ceva în privința asta. Nu se poate invoca lipsa banilor sau probleme politice: pur și simplu nu i-a interesat.

Pe lângă centură, orașul trebuie să-și refacă și străzile. Toate străzile, nu doar cele din zona centrală. Dacă s-ar putea circula decent pe ele, poate că o parte din șoferi ar alege variante alternative la drumul principal. Acum, Huedinul arată ca un sat, cu o stradă mare pe mijloc, pe unde trece toată lumea și care este mereu blocată de ambuteiaje, iar pe margini sunt ulițe pe care le evită conducătorii auto, ca să nu-și rupă mașinile.

Știri din Huedin: S-au tot promis investiții și fabrici în Huedin, însă întârzie să apară, iar oamenii au locuri de muncă puține și prost plătite. Ce soluții aveți, se poate face un parc industrial la marginea orașului?

Oana Goga: Orașul nostru avea nevoie de un parc industrial încă de acum 10-20 ani. Deja este foarte târziu, o parte din forța de muncă calificată a plecat la Cluj, la Oradea sau în străinătate. Sigur că avem nevoie de el și acum, este o urgență extremă și voi face tot ce este posibil pentru ca acest parc industrial să fie creat cât mai curând.

Am fost prostiți cu promisiuni despre mari investitori din vest care se vor îngrămădi să vină aici după ce este introdus gazul. Unde sunt ei acum? Avem rețea de gaz și multe povești despre fabrici mari.

Aș putea da ca exemplu din nou Bihorul, unde s-au făcut parcuri industriale lângă orașele mici. Ce i-a oprit pe cei de aici să le urmeze exemplul? Aveau și primar, și președinte de consiliu județean, ba chiar și guvern de aceeași culoare politică. De ce la noi nu se poate?

Știri din Huedin: Cum vedeți viitorul Huedinului? Ați dori să fie un oraș industrial, un punct de interes turistic, un centru comercial și de servicii? Aveți un model de urbe cu dimensiuni apropiate care vă place?

Oana Goga: Viitorul Huedinului nu poate fi decât bun, pentru că oamenii de aici sunt buni. Cu toate greutățile prin care a trecut comunitatea noastră, totuși am încredere că putem ieși la lumină, să fim un oraș cu facilități moderne, dar și cu tradiții valoroase bine păstrate, cu oameni harnici, de toate etniile, care construiesc împreună o nouă cetate la poalele Apusenilor.

Huedinul nu trebuie să fie concentrat pe un singur lucru. Poate avea industrie ușoară și nepoluantă, care să valorifice resursele materiale și umane din zonă, poate fi un punct turistic important, o poartă spre munți, poate fi și un centru de comerț, cu festivaluri și evenimente în aer liber, cu meșteșuguri populare renăscute, cu mici producători agricoli ecologici, cu un mediu sănătos și o atmosferă plăcută în care să trăiești cu familia.

Sunt multe modele faine în Europa după care ne putem ghida. Nimic nu trebuia luat și copiat în întregime, întotdeauna contează mult și specificul local. Dar dacă ar fi să aleg, aș spune că micile orășele din Austria, Elveția și nordul Italiei, de la poalele Alpilor, pot fi luate ca exemple bune pentru noi. Sunt locuri unde este o adevărată plăcere să mergi ca turist, unde totul este verde, curat, ordonat și autentic, iar localnicii se simt mândri de locul în care trăiesc și muncesc cu bucurie pentru a-l face și mai frumos. Putem și noi, sunt sigură de asta!

Distribuie articolul

Leave a Comment