Paradoxul angajărilor. Sunt sau nu locuri de muncă în Huedin?

(Ne)angajările reprezintă o problemă în Huedin. În timp ce localnicii susțin că e greu să își găsești un job în oraș, primarul Mircea Moroșan vine și contrazice acest aspect. Potrivit edilului din Huedin, problema reală în această privință este lipsa forței de muncă.

Într-un interviu acordat publicației noastre, primarul Moroșan a subliniat potențialul economic extrem de redus al orașului. Una din cauzele majore care conduce la această situație este lipsa interesului cetățenilor de a se angaja. Conform edilului, de multe ori se întâmplă ca anunțurile de angajare să rămână fără aplicanți.

„Lumea acuză că nu sunt locuri de muncă. Când scoți la concurs ceva locuri de muncă nu există niciun doritor. Toate firmele din Huedin, care mai există, vin la primărie ca să le afișăm ofertele de angajare, facem întâlniri cu  șomerii ca să îi atragem, dar rezultatele sunt slabe. Prea puțini se și angajează după”.

O explicație în acest sens ar fi că mare parte din muncitorii calificați din Huedin au plecat în orașe mai dezvoltate (în special în Cluj-Napoca) sau în străinătate, acolo unde au găsit locuri de muncă mai bine plătite. Pe de altă parte, muncitorii care au rămas aici preferă să primească ajutorul social decât să se angajeze.

„Ne confruntăm cu o migrație foarte mare a forței de muncă. Oamenii pleacă în străinătate, unde se plătește foarte bine. Totodată, la noi se plătește nemunca. Suntem o țară de asistați sociali. Omul își face un calcul și ajunge la concluzia că e mai bine să stea și să ia ajutor social. Nu găsesc angajați firme care mi-au câștigat licitațiile. Spre exemplu, când s-a pus pavajul pe trotuare, cu greu am reușit să găsim pe cineva chiar și muncitori necalificați”, spune Moroșan.

Potrivit primarului, în Huedin există peste 100 de persoane care primesc ajutor social, plus alte 14 persoane care sunt plătite ca asistenți personali, acestea din urmă figurând ca și angajați ai primăriei.

Soluții pentru rezolvarea acestei situații nu sunt. În timp ce autoritățile locale susțin că au făcut tot ce a ținut de ele pentru a-i atrage pe cetățeni să muncească, localnicii se plâng că nu găsesc de lucru, iar la locurile de muncă existente nu li se oferă un salariu cât de cât decent.

Articole asemănătoare