Câinii străzii reprezintă o problemă cu care se confruntă majoritatea orașelor din județ. Cu toate că legislația aduce reglementări în acest sens, soluțiile sunt foarte scumpe, iar Huedinul nu și le permite.
„Ca să faci ce spune legea, ar trebui să faci o clinică, unde ai nevoie de unu-doi medici, doi-trei hingheri, să faci adăposturi, să faci o secție de chirurgie dotată corespunzător, să ai două mașini de ecarisaj. Făcând un calcul, suma la care se ajunge e enormă și depășește cu mult bugetul nostru”, declară primarul Mircea Morșan.
Soluția la care se apelează adesea este încheierea unui contract cu o firmă privată de ecarisaj, însă și aici există probleme. Firmele care se „înghesuie” la licitațiile lansate de primării sunt aproape inexistente. Exemplu în acest sens sunt primăriile din Baciu și Câmpia Turzii, care după organizarea a trei sau chiar patru licitații nu au avut nici măcar o firmă participantă.
Încercări în acest sens au fost și în Huedin. Primarul Moroșan a avut în vedere încheierea unui contract cu o firmă de ecarisaj din Cluj-Napoca, însă sumele la care se ajungea erau foarte mari. Pentru capturarea unui câine firma cerea în jur de 50 de lei, în condițiile în care, dacă nu era adoptat, patrupedul era trimis înapoi.
Soluția salvatoare a venit în 2017. Primăria Huedin a încheiat un contract cu o firmă, care are la rândul ei un contract în extern. Pentru acest serviciu, autoritățile locale plătesc în jur de 2.000 – 3.000 de lei, bani cu care se acoperă o parte din cheltuielile pentru hrana câinilor.
„Firma poate să preia atâtea animale căt reușesc să exporte, să dea spre adopție. Dacă avem norocul ca luna asta să se dea 20 de câini spre adopție, firma va veni și va prinde 20 de câini din oraș. Dacă dau unu, îmi prinde unu.
Acum sunt într-o discuție cu ei, în care mi-au zis că dacă eu le creez condiții, adică să le creez facilități la apă, canalizare și iluminat și să le pietuiesc un drum până acolo, ei o să se extindă. Firma deține un teren privat care se învecinează cu terenul primăriei, undeva la trei kilometri de oraș”, mai spune edilul din Huedin.
Potrivit informațiilor oferite de primar, de-a lungul anului, a fost organizate mai multe acțiuni de capturare a patrupedelor fără stâpân din oraș. O mare problemă în acest sens este reprezentată, însă, de persoanele care aduc câinii din comunitățile învecinate și îi eliberează la periferia orașului, acolo unde poliția locală nu poate interveni. Momentan, autoritățile locale nu au găsit nicio soluție în acest sens.