Indiferent dacă este vorba despre o reşedinţă sau o clădire comercială sau industrială, este posibil să îţi dai seama că ai nevoie de un hidrofor sau o pompă pentru a creşte presiunea apei din reţea. Le poti găsi în diverse modele şi cu caracteristici variate, astfel încât să poţi alege exact ceea ce este mai potrivit pentru aplicaţia ta.
De exemplu, sub brandul IBO DAMBAT poţi găsi pompe submersibile de diverse capacităţi, dar şi hidrofoare şi tot ce îţi trebuie pentru a le pune în funcţiune. Cu echipamentul adecvat ai siguranţa că aplicaţia ta este perfect funcţională şi că faci o investiţie pe termen lung. Astfel, câştigi timp, dar şi bani.
În acest articol vei afla tot ce trebuie să ştii despre hidrofoare.
Ce este un hidrofor?
Hidroforul este un dispozitiv care are sarcina de a stabiliza presiunea în sistemul de apă. Acesta previne pornirea şi oprirea prea deasă a pompei şi face posibilă utilizarea apei care va curge cu aceeaşi intensitate la toţi robineţii din casă. Sistemul hidrofor este format dintr-un rezervor sub presiune pentru apă, o pompă de refulare, supape (dispozitive de închidere, retur și siguranță) şi un presostat. Sarcina hidroforului este de a păstra presiunea adecvată a apei în sistemul de alimentare cu apă al unei clădirii, reşedinţă sau spaţiu comercial.
Sistemul hidrofor
Numărul de pompe dintr-un sistem hidrofor este condiţionat de dimensiunea reţelei. Dimensiunea rezervorului şi capacitatea pompei trebuie corelate cu consumul de apă. Cu cât consumul este mai mare, cu atât rezervorul trebuie să fie mai mare. În cazul în care capacitatea rezervorului este prea mică, pompa va funcționa aproape tot timpul, ceea ce va scurtă durată de viață a motorului și va contribui la creșterea facturilor la electricitate.
Ciclurile de funcţionare a unei pompe
Fiecare pompă are un număr strict definit de cicluri de funcționare într-o oră. Pompele care sunt utilizate în gospodăriile obişnuite au între 20 şi 30 de cicluri de funcţionare pe oră. Dacă pompa va avea o activitate mai intensă decât cea pentru care a fost proiectată, se poate strica.
Prin urmare, sarcina sistemului de amplificare a presiunii este de a limita numărul de porniri şi de a prelungi timpul de oprire. Acest lucru se datorează acumulării de presiune în rezervorul hidroforului și acumulării de apă suficientă pentru consum acolo atunci când pompa nu funcționează.
Când este necesar un hidrofor?
Un hidrofor este necesar într-o instalație alimentată cu apă din propria fântână, dar se poate dovedi util și atunci când instalația este conectată la o sursă de apă. Dacă presiunea la punctul de conectare nu este suficient de mare, robinetele de la etaj nu vor fi alimentate suficient, iar un hidrofor poate rezolva problema. De asemenea, va fi util dacă se extrage apă din rezervoare nepresurizate precum cele de colectare a apei de ploaie.
Seturi de hidrofor tradiționale
Tipurile mai vechi de seturi de hidrofor sunt încă utilizate în gospodăriile obişnuite. Rezervoarele unor astfel de seturi sunt relativ mari și, de obicei, lucrează cu pompe centrifuge cu autoamorsare. Pentru a le instala, ai nevoie de o cameră adecvată, iar pentru a funcţiona eficient, sunt necesare întreţinerea şi reglarea periodică. Camera în care se poate monta un hidrofor tradiţional trebuie să aibă dimensiunile de 2 x 2,5 m în plan şi o înălţime de 2,5 m.
Funcționarea hidrofoarelor tradiționale poate fi supărătoare, în principal din cauza presiunii apei dată de pompă. Dacă presiunea creşte brusc, trebuie verificat dacă nu există aer în conducta de aspirație și, dacă este necesar, se va purja pompa. În hidrofoarele tradiționale, pot exista și pierderi de aer în rezervor. În acest caz, este necesar să reumpleți periodic airbagul pentru a preveni activarea prea des a pompei.
Reglarea presiunii
Presiunea maximă a apei în rezervor este de 3 bari. Este foarte important să setezi corect funcționarea sistemului de amplificare a presiunii şi să determini presiunile maxime și minime necesare pentru a funcționa pompa. Sistemul de amplificare a presiunii trebuie să funcționeze fără probleme şi să satisfacă necesităţile, iar pentru acest lucru este necesară determinarea cantităţii de aer care va pompa apă cu presiunea necesară în sistem. Perna de aer din hidrofor ar trebui să ocupe 1/3 până la 3/4 din volumul rezervorului, cu umplerea maximă a acestuia cu apă.
Seturi moderne de hidrofor
Se remarcă prin designul compact, dimensiunile mici şi faptul că nu necesită încăperi foarte mari pentru instalare. Pot fi uşor plasate într-un dulap obișnuit, sub chiuvetă.
Rezervorul sub presiune al unui hidrofor modern este echipat cu o membrană de cauciuc etanșă care separă apa de airbag. Poate fi atât orizontal, cât și vertical. Cel mai adesea este montat deasupra sau sub pompă. Seturile moderne de hidrofor funcționează mult mai silențios decât dispozitivele tradiţionale, ceea ce le face mai confortabil de utilizat şi mai căutate. În general, seturile moderne sunt echipate cu regulatoare electronice, ceea ce elimină necesitatea setării manuale.