CJ Cluj riscă să restituie 600.000 de euro pentru că nu și-a respectat obligațiile de a construi un centru terapeutic în Huedin

Consiliul Judeţean Cluj riscă să restituie o finanţare de 600.000 de euro din cauză că nu şi-a respectat obligaţiile în cadrul unui proiect derulat în parteneriat cu Fundaţia SERA România, care prevedea construirea unui centru terapeutic pentru tineri şi a două case de tip familial în orașul Huedin.

Cu toate că proiectul trebuia finalizat în luna iulie a anului trecut, lucrările nu au fost demarate nici până în ziua de azi. Motivul ar fi cauzat de tensiunile apărute între conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC Cluj) şi Consiliul Judeţean Cluj.

Potrivit informațiilor oferite de colegii de la Făclia, DGASPC și CJ Cluj trebuiau să închidă centrele de plasament de tip vechi din oraș (printre care se numără și Centrul de Plasament nr.8 Speranţa, Huedin) și în locul acestora să amenajeze un centru de recuperare pentru copiii cu handicap și două case de tip familial.

Pentru realizarea acestor facilităţi, cele două instituții amintite anterior au încheiat în 2015 o convenţie de asociere cu Fundaţia SERA România, prin intermediul căreia fundaţia s-a angajat să vină cu o finanţare de 660.000 euro, iar Consiliului Judeţean s-a obligat să pună la dispoziţie terenul necesar construirii celor două case de tip familial, să ia măsuri pentru încetarea activităţii Centrului de Plasament Speranţa şi să ajute la reintegrarea familială a zece copii. Totodată, autoritățile județene s-au angajat să construiască centrul de recuperare pentru copiii cu handicap și să se ocupe de amenajarea şi dotarea acestuia.

În timp ce Fundaţia SERA România și-a îndeplinit partea de atribuții, DGASPC și CJ Cluj, instituţii cu atribuţii în domeniul asistenţei publice sociale, nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate. Prin urmare, persoanele din zona Huedin care au nevoie de servicii de terapie specializată nu pot beneficia, încă, de un astfel de tratament.

Cu toate că procedura de achiziţie pentru construirea centrului a fost finalizată în semestrul I din 2016, licitaţia fiind adjudecată de firma Crista Cris SRL, până acum nu au fost demarate lucrările, din cauza neefectuării procedurilor de reautorizare a obiectivului, după ce vechea autorizaţie de construire a expirat.

Situația s-a înrăutățit odată cu izbucnirea scandalului între Alin Tișe, președintețe CJ Cluj, și Daniel Tămaş, directorul DGASPC Cluj, scandal care a dus la demiterea din funcție a lui Tămaș. Ulterior, hotărârea de Consiliu Judeţean prin care directorul DGASPC Cluj a fost destituit, a fost atacată de prefect, ceea ce i-a permis lui Tămaș să revină în funcţie până când instanţa se va pronunţa definititv în acest litigiu.

Recent, directorul DGASPC Cluj a lansat acuzații în presă referitoare la presupuse angajări pe criterii politice între anii 2008 – 2012, perioada primului mandat la șefia Consiliului Județean Cluj al lui Tișe.

„În baza exerciţiului fianciar 2008-2012 s-au făcut numeroase angajări la DGASPC. Pentru ei a fost o chestiune simplă: angajau cu zecile. Veneau cu “veste” primite de la partidele politice. Au înfiinţat posturi şi direcţii în interiorul instituţiei. În 2011 au angajat un director economic ce nu avea studii în domeniu. (…) E păcat că au ajuns în conducerea CJ Cluj sau pe simplu post de consilier judeţean şi primele măsuri erau să îşi angajeze rude şi prieteni sau colaboratori din partid la DGASPC Cluj”, a precizat Tămaș, în cadrul unei emisiuni NCN.

Acum situația este incertă, deoarece, încă nu se ştie dacă, în aceste condiţii, DGASPC Cluj va mai avea susţinerea necesară din partea CJ Cluj pentru a-şi realiza obiectivele. În acest context, există riscul ca Fundaţia SERA să solicite restituirea finanţării de 660.000 de euro, pe care a asigurat-o în cadrul proiectului, din cauza nerespectării obligaţiior din convenţia de colaborare.

Distribuie articolul

Leave a Comment