Comuna Sâncraiu a devenit oficial stațiune turistică

În ședința de vineri, guvernul a aprobat un proiect pentru aprobarea atestării unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional şi local, printre ele aflându-se și comuna Sâncraiu din județul Cluj.

Alte 14 localităţi sau părţi din localităţi din judeţele Harghita, Maramureş, Argeş, Bihor, Cluj, Covasna, Hunedoara, Suceava, Timiş, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea au fost atestate ca staţiuni turistice de interes local. Hotărârea mai prevede şi modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice.

Primăria comunei a făcut acest demers pentru a putea accesa mai ușor fonduri europene în vederea realizării unor proiecte menite să asigure modernizarea comunităților și creșterea calității vieții.

Avȃnd ȋn vedere solicitările și documentaţiile depuse de autorităţile administraţiei publice locale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a procedat la verificarea ȋndeplinirii criteriilor legale, efectuȃnd inclusiv vizite la faţa locului”, se precizează în nota de fundamentare ce însoțește proiectul de hotărâre de Guvern.

Comuna Sâncraiu se află situată în partea de vest a județului Cluj, Transilvania, în imediata apropiere a orașului Huedin. În proximitatea comunei se situează drumul european E60, respectiv drumul național DN1R, Huedin-Albac.

Comuna are în componență localitățile Sâncraiu-centru de comună, satele aparținătoare: Brăișoru, Alunișu și Horlacea și face parte din regiunea cunoscută sub denumirea de „Țara Călatei”.

Prima atestare scrisă a localității Sâncraiu datează din anul 1288, localitatea fiind prezentată ca reședința familiei Mikola, familie nobilă din Mănăstireni. În aceea vreme localitatea a fost formată din două localități, Zam și Sâncraiu, și acestea nu se aflau pe teritoriul actual al satului. Ulterior, cele două localități s-au unit, formând actuala localitate, însă localnicii păstrează denumirea și în ziua de azi, cele două părți ale localității fiind denumite Zam și Sâncraiu.

Localitatea Sâncraiu îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes local și întrunește un punctaj de 145 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local”, se arată în proiectul de hotărâre al Guvernului.

Obiectivele turistice și evenimentele locale cu caracter tradițional includ:
– Biserica reformată din satul Sâncraiu.
– Biserica reformată din satul Alunișu
– Biserica reformată din satul Domoșu.
– Biserica reformată din satul Horlacea.
– Monumentul și teiul lui Ady Endre.
– Biserica ortodoxă – Parohia Sâncraiu.
– Muzeul particular Vincze-Kecskes.

Evenimente locale – balul strugurilor.

Întreaga Țară a Călatei formează o zonă etnografică unitară și cu multă personalitate dar, la Sâncraiu, turiștii pot surprinde activitățile de sculptură în piatră și în lemn, pictarea mobilei, realizarea broderiilor și țesăturilor.

Forme de turism practicate sunt: turismul rural, care include o gamă largă de modalități de cazare, evenimente, festivități, sporturi, alte distracții și activități de petrecere plăcută a timpului liber, toate desfășurate într-un mediu tipic rural; turismul cultural – prin calendarul foarte bogat în evenimente social-culturale și comunitare, lista obiectivelor înscrise în Lista Monumentelor Istorice.

Iată lista completă a noilor stațiuni atestate de executiv:

Atestarea ca stațiune turistică de interes național a Zonei turistice a municipiului Baia Mare, județul Maramureș.

Atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:
a) comuna Lerești, județul Argeș
b) Zona turistică Vârtop-Nucet, județul Bihor
c) comuna Sâncraiu, județul Cluj
d) comuna Sita Buzăului, județul Covasna
e) Zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita
f) Zona turistică Cinciș-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara
g) comuna Râu de Mori, județul Hunedoara
h) Zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș
i) comuna Ieud, județul Maramureș
j) orașul Broșteni, Județul Suceava
k) comuna Fârdea, județul Timiș
l) comuna Murighiol, județul Tulcea
m) Zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea
n) comuna Urechești, județul Vrancea

Distribuie articolul

Leave a Comment